Wat is Brussel Helpt?

Brussel helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ, in een samenwerking met de Brusselse gemeenschapscentra. Dit jaar zamelen we met Brussel Helpt centen in voor vzw Straatverplegers en organiseren we voor de vijfde keer ‘De Grootste Spaghettislag ter Wereld’.

 'De Grootste Spaghettislag ter Wereld'

De Grootste Spaghettislag ter Wereld? Dat zijn kleine en grote spaghetti-diners overal in Brussel, gemaakt door organisaties en Brusselaars. En dat allemaal op één dag: zaterdag 25 november. Op die dag veranderen we Brussel (en omstreken) in één groot spaghettifeest!

Deelnemen kan door spaghetti te gaan eten op een van de vele locaties, of door zélf spaghetti te maken en Brusselaars te laten meegenieten van jouw kookkunsten.

Het goede doel van Brussel Helpt 2023: Straatverplegers

Wie een dak boven het hoofd heeft, schrikt er soms van hoeveel mensen dat niet hebben. Zo verging het ook twee jonge verpleegsters die in 2005 met ontzetting keken naar het aantal dakloze mensen in Brussel. Samen besloten ze om datzelfde jaar ‘Straatverplegers vzw’ op te richten en daar wat aan te doen.

De vzw ontwikkelde in de loop der jaren een methodiek waarbij hygiëne en gezondheid centraal staan om een band op te bouwen met de meest kwetsbare, dakloze mensen. Sinds 2011 werd ook huisvesting een belangrijk aspect in het werk van de medisch-sociale organisatie. “Voor ons is dakloosheid geen fataliteit,” zegt communicatieverantwoordelijke Koen Van den Broeck. “Er zijn altijd oplossingen. Via ons traject – dat bestaat uit verschillende fases van opvolging – proberen we de meest kwetsbaren onder ons aan een dak te helpen.”

Een andere uitdaging voor Straatverplegers is te vermijden dat mensen op straat terechtkomen. “Ook daar zetten we op in. Het is deels de laatste etappe van ons begeleidingstraject, maar deels ook preventie. We werken immers vaak met mensen die op het randje balanceren en risico lopen op straat te belanden. Dat proberen we te verhinderen.”
Om hun werking te garanderen, is evenwel steun nodig. De droom van de Straatverplegers steunen kan door mee te doen aan De Grootste Spaghettislag ter Wereld.
 

De missie van de vzw Straatverplegers

Bekijk de video om meer te leren over de missie van vzw Straatverplegers.