Ons straatbeeld telt amper rolstoelgebruikers. Omdat onze steden doorgaans slecht toegankelijk zijn, blijven veel mensen met een mobiele beperking noodgedwongen thuis. Daar wil Kinumai iets aan doen. De vzw wil winkels en horeca toegankelijk maken met een handige oprijplaat én wil bovendien een netwerk van ‘verborgen’ toegankelijke toiletten zichtbaar en beschikbaar maken.
Kinumai – Oud-Grieks voor ‘ik beweeg’ – doet niet louter aan sensibiliseren, maar wil vooral pragmatische oplossingen voorstellen. De vzw werd in 2020 opgericht door twee vrienden. Het viel Geert Palmers en David Seffer op dat slechts weinig locaties in Brussel rolstoelvriendelijk zijn. “En dat terwijl de plek vaak met enkele relatief eenvoudige ingrepen toegankelijk kan worden gemaakt”, vertelt Seffer, die zelf ook gebruik maakt van een rolstoel. “Wij proberen horeca en andere zaken te overtuigen van een eenvoudige oplossing zoals een oprijplaat. Die is mobiel en kan aan de drempel bevestigd worden wanneer nodig.”
Naast het aanbieden en promoten van oprijplaten, wil Kinumai ook een netwerk van toegankelijke toiletten in kaart brengen. “We willen blootleggen waar er toiletten zijn die rolstoeltoegankelijk zijn, bijvoorbeeld de wc’s in musea of in een zeldzame horecazaak. Deze zaken willen we er ook van overtuigen om rolstoelgebruikers toe te laten, zelfs als ze er niets consumeren.”
Om verder te sensibiliseren is evenwel steun nodig. De droom van Kinumai steunen kan door mee te doen aan de Grote Brussel Helpt Spaghettislag
Meer weten over Kinumai? Neem dan een kijkje op hun website.
Op zaterdag 26 november organiseert BRUZZ voor de vierde keer ‘de Grote Brussel Helpt Spaghettislag’. Deelnemen kan door spaghetti te gaan eten op een van de vele locaties. Of door zélf spaghetti te maken en Brusselaars te laten meegenieten van jouw kookkunsten.